I kafferummet sitter kollegorna och värmer sig. Alla har underställ, mössa och skidscarf på sig. Måndagsmorgonen bjöd på cirka minus 18 i Enköping och byggarbetarna på bygget som ska bli Enköpings nya familjebad började jobba redan halv sju. Henrik Hjalmarssons andedräkt skapar moln i luften och han drar då och då upp halsvärmaren över hakan.

– Det hjälper inte att sitta och gnälla, arbetet försvinner ju inte för det, säger han.

Simhallens arbete är tänkt vara klart till årsskiftet 2020/2021, men Henrik och hans kollegor är vana vid de svenska årstiderna. För Viktor Eriksson är måndagens arbete på bygget lite motigare. Han har precis kommit hem från Filippinerna där det var 35 plusgrader i skuggan, en skillnad på 50 grader här hemma i Enköping.

Artikelbild

| Snön måste blåsas bort innan byggarbetarna kan börja arbeta.

– Just idag är det okej eftersom jag sitter i dumpern där det är varmt, säger Viktor och pekar på en gul anläggningsbil lite längre bort.

– Men det är inte så farligt, man kommer in i arbetstempot snabbt, tillägger han.

Henrik Hjalmarsson tycker att det värsta med vintern är att arbetet kan försenas på grund av snöfall. På ena taket står två kollegor och skottar och blåser bort snö som fallit över bygget. Henrik pekar på en man i orange jacka.

– Han har stått där hela dagen och blåst bort snö och kommer säkert stå ett tag till, vi kommer inte kunna jobba här förrän snön är borta.